Moxidectine behandeling onschuldig?

moxidectine, ingekapselde bloedworm

Moxidectine behandeling onschuldig?

MOXIDECTINE BEHANDELING ONSCHULDIG?

Eind van het jaar is het, wanneer nodig, tijd voor de preventieve ontworming. Wij krijgen rond deze periode dan ook met regelmaat de vraag of een moxidectine (Equest of Equest Pramox) behandeling kwaad kan en of een paard kan overlijden van een moxidectine behandeling.

WAAROM MOXIDECTINE:

Moxidectine is de enige wormenkuur die ingekapselde bloedwormen behandeld en wordt vaak voorgeschreven bij een hoge ei-teling of aan het eind van het jaar als preventieve behandeling tegen ingekapselde rode bloedworm en lintworm.

INKAPSELING LARVEN:

De larven van de rode bloedworm hebben de unieke eigenschap zich in te kunnen kapselen in de darmwand en gaan daar in een soort “winterslaap”. De larven kunnen zorgen voor een verminderde voedingsopname waardoor gewichtsverlies of diarree kan ontstaan.

Door het geven van een moxidectine behandeling, of soms door onbekende stimulans, kunnen deze larven massaal vrij komen. Dit zien we vaak in het vroege voorjaar of het najaar. Door het vrijkomen van de larven wordt de darmwand gepenetreerd en veroorzaakt onder andere acute koliek en ontstekingsklachten.

KLACHTEN:

Elk jaar zien we paarden die heftig reageren op de werkzame stof moxidectine. Sommige paarden zijn er echt paar dagen niet lekker van.

De meest voorkomende klachten zijn:

✳️Suf/futloos

✳️Dunne ontlasting

✳️Slecht eten/drinken

Over het algemeen zie we dat na maximaal een week de klachten zijn verdwenen.

Helaas zien we ook paarden waar de klachten langer aanhouden en in uitzonderingsgevallen zelfs overlijden. Vooral voor oudere paarden of paarden die niet gezond zijn kunnen erg heftig reageren op een moxidectine behandeling. Er is nog te weinig bekend en daarom is de oorzaak van een overlijden meestal niet te achterhalen. De dierenartsen waar wij mee in contact staan geven aan dat over het algemeen het vrijkomen van de ingekapselde larven betreft maar dat dit zeker niet altijd het geval is.

UIT DE PRAKTIJK:

Helaas hebben ook wij al een paar keer meegemaakt dat een paard overleden is na een behandeling met moxidectine. Over het algemeen volgen de dierenartsen het advies van ons parasitologisch dierenarts op. Uiteraard is dit een advies en is de dierenarts vrij hier een andere keus in te maken.

Vorig jaar vroeg een klant ons om advies en op basis van de uitslagen, gezondheid en vragenlijst was ons advies te behandelen met een Equimax. Helaas besloot de dierenarts dit advies niet op te volgen en heeft het paardje de Equest Pramox toegediend.

Na het toedienen ging het paardje snel achteruit. Het paard werd futloos, wilde niet meer eten en stond steeds met zijn hoofd te schudden. De klant belde ons in paniek op en wij hebben geadviseerd de dierenarts erbij te halen maar helaas was het al te laat. Uiteraard super verdrietig voor de eigenaar en ook ons team raakte het enorm.

Wij plaatsen dit niet om onrust te veroorzaken of de dierenarts in een negatief daglicht te plaatsen want ook de dierenarts heeft het beste met het paard voor. Wij plaatsen dit om bewustwording te creëren dat een behandeling met een wormkuur niet altijd zonder gevaren is en dat een behandeling passend dient te zijn bij de situatie.

Ga het gesprek aan met de dierenarts over de behandeling en mocht je twijfelen neem dan gerust contact met ons op info@wormenco.nl .


Terug naar het overzicht