Waarom is mestonderzoek belangrijk?

mestonderzoek paard, waarom mestonderzoek, rode bloedworm, spoelworm, lintworm, wormbesmetting paard

Waarom is mestonderzoek belangrijk?

Waarom mestonderzoek? 

Omdat wij een grote groei doormaken bij zowel particulieren als stallen zetten wij nog even de feiten op een rij.

Wanneer mestonderzoek? Hoe krijg je een goede controle? Team Worm&Co geeft graag antwoord op je vragen. Let op: al onze klanten ontvangen altijd een reminder in de mail wanneer het weer tijd is voor mestonderzoek!

WANNEER MESTONDERZOEK
Het is belangrijk frequent mestonderzoek uit te laten voeren. Dit om een goede controle te hebben en te houden op het wormmanagement en je er op tijd bij bent mocht er een wormbesmetting aanwezig zijn.

WAAROM MESTONDERZOEK
Een mestonderzoek geeft inzicht in de aanwezige maagdarmparasieten waardoor, waar nodig, gericht behandeld kan worden. Door het opbouwen van een online dossier geeft dit veel informatie over het paard en de aanwezige maagdarmparasieten waardoor bij een eventuele wormbesmetting een passend advies kan worden gegeven. (Er bestaat namelijk geen wormmiddel dat alle aanwezige wormen dood). 

WAT BETEKENT WORMRESISTENTIE?
Kort uitgelegd betekent wormresistentie dat de wormen niet meer gevoelig zijn voor bepaalde ontwormingsmiddelen. Er wordt gesproken van resistentie als een ontwormingsmiddel in de juiste dosering wordt toegepast maar minder dan 95% van een wormsoort dood.

HOE VAAK MOET IK MESTONDERZOEK LATEN DOEN?
Een mestonderzoek is een momentopname daarom adviseren wij frequent (4x per jaar) en op het juiste moment in een jaar mestonderzoek te laten uitvoeren. Dit om een eventuele aanwezige wormbesmetting op tijd te signaleren en gericht te kunnen behandelen. Let wel meer dan 74% van de paarden draagt geen wormbesmetting met zich mee. Klanten van Worm&Co ontvangen altijd een reminder wanneer het weer tijd is voor een mestonderzoek.

WAAR WORDT OP ONDERZOCHT BIJ EEN MESTONDERZOEK?
Een mestonderzoek bij Worm&Co wordt gecontroleerd op eitjes van de rode bloedworm, spoelworm, veulenworm, aarsmade, lintworm en zand in de mest. Daarnaast zijn er aparte onderzoeken verkrijgbaar voor leverbot, longworm en het Equisal lintwormspeeksel onderzoek.

IK HEB MIJN PAARD EEN WORMMIDDEL GEGEVEN IS MIJN PAARD NU WORMVRIJ?
Bijna geen 1 paard is wormvrij en dit hoeft ook niet. Elk paard draagt van nature wormeitjes met zich. Een paard kan een eigen weerstand opbouwen tegen de maagdarmwormen. 
De illusie die wordt gewekt is dat als je jou paard een wormkuur geeft je paard wormvrij is. Echter een wormkuur doodt volwassen wormen en soms (een gedeelte) van de larfjes, maar niet de eitjes. Ook bestaan er geen wormkuren die alle mogelijk aanwezige wormen doden.

INGEKAPSELDE BLOEDWORM IS TOCH ERG GEVAARLIJK EN NIET TE VINDEN VIA MESTONDERZOEK?
Ook in Nederland zijn ingekapselde bloedworm larven een potentieel risico bij paarden. Door frequent en op het juiste moment mestonderzoek te laten uitvoeren wordt er een inzichtelijk dossier opgebouwd. Door dit dossier kan de parasitologisch dierenarts op basis van kennis, ervaring , leeftijd paard en voorafgaande uitslagen van de mestonderzoeken een beeld krijgen van de weerstand van het paard tegen bloedwormen en een inschatting maken van het risico en waar nodig een passend advies geven.

MOET IK DAN NOOIT ONTWORMEN?
Wij adviseren onze klanten om 1x per jaar te behandelen tegen ingekapselde bloedworm, horzellarven en lintworm. Het behandelen van horzellarven dient te geschieden na de eerste nachtvorst. Door de nachtvorst sterven de vrijlevende horzellarf vliegen en is het risico op her-infectie, na behandeling van het paard afwezig. Veelal is een specifieke behandeling niet vaak nodig voor horzellarven. Onze klanten ontvangen altijd een herinnering wanneer het weer tijd is voor de jaarlijkse behandeling.

IK ONTWORM STANDAARD 2x PER JAAR DAT KAN TOCH GEEN KWAAD?
De vraag is waar ontwormt je voor? Hoe weet je dat het wormmiddel dat je toedient een wormmiddel is passend bij de situatie? Daarom is het belangrijk om frequent mestonderzoek te laten uitvoeren. Op die manier ben je er altijd op tijd bij om een eventuele wormbesmetting te constateren en met een passend wormmiddel te behandelen. Er bestaan geen wormmiddelen die alle wormen doden. Gericht behandelen is dan ook erg belangrijk.

WAT KAN IK DOEN OM EEN WORMBESMETTING TE VOORKOMEN?
Preventief werken is erg belangrijk om (her) besmetting te voorkomen. Mestballen uit het land en of paddock verwijderen, waterbakken schoon houden, stallen dagelijks mesten, weide maaien/bloten. Voor meer informatie over preventief werken ga naar www.wormenco.nl.

VEELGESTELDE VRAGEN:
Ga naar www.wormenco.nl/faq

Heb je vragen of wil je meer informatie laat het ons gerust weten info@wormenco.nl.


Terug naar het overzicht