Wat is een wormaneurysma?

wormaneurysma, mestonderzoek, wormcyclus paard, maagdarmwormen

Wat is een wormaneurysma?

Heeft jouw paard al een tijdje vage klachten maar is het mestonderzoek steeds negatief? Een wormaneurysma komt in de praktijk met enige regelmaat voor, maar wordt helaas niet altijd herkend.

WAT IS EEN WORMANEURYSMA:

De larven van de wormen (het gaat hierbij om de rode bloedworm) worden door het paard opgenomen. Eenmaal in het paard migreert de larve in de darmwand en kan daar ontwikkelen tot volwassen worm, welke weer eitjes leggen die er via de mest uit komen. Dit is een normaal proces en geen probleem als er een goed wormmanagement wordt gehanteerd.

Soms, helaas, gaan de larven door de darmwand heen en komen zo in de bloedvaten die verbonden zijn met de darmen en kunnen zelfs zover gaan dat ze in de grote bloedvaten komen ( a. Mesenterica en a. iliaca interna). Als de larven dan weer in rust gaan om volwassen te kunnen worden, gaan ze i.p.v in de darmwand nu in de vaatwand zitten waardoor de vaatwanden geïrriteerd en ontstoken kunnen raken. Zo'n samenklontering van larven in de vaatwand zorgt ervoor dat de vaatwand zwakker wordt en uitstulpt, dit is wat een aneurysma genoemd wordt.

KLACHTEN:

Als je paard lange tijd vage terugkerende klachten heeft dan kan het zijn dat het een wormaneurysma betreft.

* terugkerende koliek

* bloedarmoede

* doffe vacht

* afvallen ondanks voldoende eten

* slecht eten en drinken

* snel moe waardoor je kan denken dat je paard lui is

Het kan zijn dat een mestonderzoek negatief is maar je paard wel bovenstaande klachten heeft.

DIAGNOSE:

De diagnose kan gesteld worden door middel van een echo waarop de wormaneurysma in beeld gebracht kan worden eventueel aangevuld met een bloedtest.

Het is belangrijk de diagnose en behandelplan op te laten stellen door een dierenarts.

Bron: Paardenosteopathie EDO


Terug naar het overzicht