Waarom wel of juist niet preventief ontwormen?

Het is belangrijk een juiste afweging te maken of je paard een preventieve behandeling nodig heeft. Dit is afhankelijk van verschillende factoren. Ons team legt je graag uit waarom preventief ontwormen wordt geadviseerd maar ook wat de alternatieve zijn.

Waarom wordt er eenmalig preventief ontwormen geadviseerd?

Vaak wordt er geadviseerd om eenmaal per jaar preventief te ontwormen in verband met ingekapselde bloedworm, horzellarven en lintworm. Hieronder wordt uitgelegd waarom deze maagdarmwormen niet goed vindbaar zijn via mestonderzoek. 

Klanten van Worm&Co ontvangen altijd een eindejaarsadviesmail en een mail wanneer het beste moment is de kuur toe te dienen, mits nodig. Een onderzoek heeft uitgewezen dat door de "warme" winters de weides langer infectieus kunnen blijven. Infectieuze larven kunnen tot 3 maanden overleven op de weide, vooral bij lagere temperaturen. Bij matige tot strenge vorst worden de infectieuze larven gedood.

Horzellarven

Meer dan 50% van de Nederlandse paarden is geïnfecteerd met paardenhorzel larven, echter de infectie is vaak symptoomloos. Heel soms kunnen paarden een lichte ontsteking van het mondslijmvlies vertonen kort na opname van een groot aantal eitjes. Bij een zeer zware besmetting, die vrijwel nooit voorkomt, kan de overgang van de slokdarm naar de maag (gedeeltelijk) geblokkeerd zijn en kan het dier moeilijk voedsel opnemen. De aanwezigheid van de horzellarven kan niet met mestonderzoek worden aangetoond, omdat de horzel de eitjes aan de buitenkant van het paard legt.

Als een paardeneigenaar wil behandelen tegen horzellarven, omdat er bijvoorbeeld veel eitjes waren te zien op de vacht, adviseren wij om dit te doen na de eerste nachtvorst. Door de nachtvorst sterven de levende horzellarfvliegen en is het risico op herinfectie, na behandeling van het paard afwezig. Vaak is een specifieke behandeling voor horzellarven niet nodig.

Lintworm

Doordat lintwormen de eitjes in pakketjes afzetten is mestonderzoek niet geschikt voor het aantonen van lintwormen. Soms worden er lintwormeitjes met een regulier mestonderzoek, gevonden maar dit zijn eigenlijk toevalstreffers. Doordat de lintworm de eitjes in pakketjes uitscheidt, is er ook geen verband tussen eventueel gevonden lintwormeitjes en de ernst van de lintworminfectie. Zoals dat wel het geval is met de andere maagdarmwormen. Om dit uit te sluiten kun je gebruik maken van de Equisal lintwormspeekseltest. Lees meer informatie over de Lintworm op onze website

Ingekapselde bloedworm

Als infectieuze larfjes door het paard worden opgenomen, penetreren ze bij aankomst in de dikke darm onmiddellijk het darmslijmvlies. Na een ontwikkelingsperiode van minimaal 6 weken, in zowel het darmslijmvlies als de darminhoud, vinden we volwassen eitjes leggende wormen, in de darmen.

Larven kunnen ook enkele maanden rondkruipen in de darmwand. Omdat ze zich steeds verplaatsen, weet het afweersysteem van het paard zich veelal geen raad met deze indringers. Het gevolg hiervan is een ontstoken darmwand. Dit geldt met name voor jonge paarden.

Kleine bloedworm larven hebben de unieke eigenschap om tijdelijk in een soort winterslaap te gaan, waarbij ze worden ingekapseld in de darmwand. Of een larfje in ‘winterslaap’ gaat of zich direct tot volwassen worm ontwikkeld, is afhankelijk van vele factoren: leeftijd, seizoen, weerstand etc.

Volwassen wormen in de darmholte communiceren met de larven in de darmwand. Ze informeren de larfjes dat er voldoende volwassen wormen in de darmholte zijn die eitjes leggen, zodat de larven voorlopig in de darmwand kunnen blijven. De larfjes van de rode bloedworm kunnen zich inkapselen in de darmwand.

Alleen de werkzame stof Moxidectine is werkzaam tegen de ingekapselde bloedworm. Andere wormmiddelen zijn niet actief tegen de ingekapselde stadia. Bekijk ons schema van alle werkzame stoffen die er zijn voor de verschillende maagdarmwormen bij paarden. Lees op onze website welke wormen behandeld kunnen worden met moxidectine. Het is handig om dit combineren met een behandeling tegen lintwormen en horzellarven. Lees meer informatie over de bloedworm op onze website

Zijn er ook alternatieven waardoor ik niet preventief hoef te ontwormen?

Ja, dit is zeker mogelijk en we zien elk jaar een groei van paardeneigenaren die ervoor kiezen niet preventief te ontwormen. Het belangrijkste is dat de keuze om niet preventief te ontwormen past bij de situatie. Als je structureel 3/4 keer per jaar mestonderzoek hebt laten uitvoeren en gebruik hebt gemaakt van de Equisal lintwormspeekseltest dan is het toedienen van de eenmalige preventieve ontworming niet altijd noodzakelijk. Bij Worm&Co wordt via het unieke online dossier, in overleg met de (parasitologisch) dierenarts, gekeken wat passend is bij jouw situatie en of preventief ontwormen wenselijk is.

Worm&Co ontzorgt. Klanten van Worm&Co ontvangen altijd een e-mail met een reminder. Mocht je nog vragen hebben laat het ons gerust weten info@wormenco.nl. 

Onze partners

Categorie winnaar Horses Product van het Jaar
Categorie winnaar Horses Product van het Jaar
Preferred supplier HorseFitShop
Preferred supplier HorseFitShop
Exclusief partner FNRS
Exclusief partner FNRS
Worm&Co

Worm&Co maakt mestonderzoek écht makkelijk!