Merrie en veulen wel of niet preventief ontwormen?

Wat een mooie tijd komt er weer aan al die vrolijke veulens in de wei daar wordt toch iedereen blij van? Maar hoe kan je nou omgaan met betrekking tot het ontwormbeleid? Veulens zijn kwetsbaar juist wel of niet standaard ontwormen?

Wat een mooie tijd komt er weer aan al die vrolijke veulens in de wei daar wordt toch iedereen blij van? Maar hoe kan je nou omgaan met betrekking tot het ontwormbeleid? Veulens zijn kwetsbaar juist wel of niet preventief ontwormen? Wij geven antwoord op veel-gestelde vragen.

Nee hoor dit is zeker niet altijd nodig. Als je merrie gezond is kan je 3 weken voor de uitgerekende datum een mestonderzoek insturen. Mocht de uitslag negatief zijn dan hoef je niets te doen. Is de uitslag positief dan heb je nog alle tijd om te behandelen voor het veulen zich aandient.

Het advies om tussen 10 en 14 dagen na de geboorte een mestmonster in te sturen van zowel merrie als het veulen.

Door regelmatig mestonderzoek te laten doen krijg je een goed inzicht in de aanwezige maagdarmwormen. Dit inzicht zorgt ervoor dat er bij een eventuele wormbesmetting gerichter kan worden behandeld en er niet onnodig wordt ontwormt waardoor resistentie wordt tegengegaan en de darmflora van je merrie en veulen wordt beschermt.

Een veulen is kwetsbaar daarom is het belangrijk om de eerste 8 maanden om de 2 maanden een mestmonster in te sturen. Voor het schema kijk gerust op www.wormenco.nl/wanneer

Voorbeeld merrie is 15 april uitgerekend:
Laatste week maart mestonderzoek
Na de geboorte van het veulen:
28 april mestonderzoek insturen van zowel merrie + veulen
Laatst week juni mestonderzoek merrie + veulen
Laatste week augustus mestonderzoek merrie + veulen
Laatste week oktober mestonderzoek merrie + veulen
December, waar nodig, preventief ontwormen.

Op basis van de uitslagen zal de parasitoloog na 6 maanden kijken of een preventieve ontworming nog wenselijk is.

Goede stalhygiƫne is essentieel om ernstige infecties te voorkomen. Het belangrijkste is om de mestballen het liefst dagelijks dan wel 2x per week uit het land, paddock en stal te verwijderen. Tevens is het belangrijk stal goed schoon en droog te houden.

Uiteraard blijft de waarschuwing mochten er twijfels zijn over de gezondheid van jouw merrie of veulen altijd contact op te nemen met de dierenarts.

Wil je een advies passend bij jouw situatie? Neem dan gerust contact met ons op. Ons team staat voor je klaar info@wormenco..nl

Onze partners

Categorie winnaar Horses Product van het Jaar
Categorie winnaar Horses Product van het Jaar
Preferred supplier HorseFitShop
Preferred supplier HorseFitShop
Exclusief partner FNRS
Exclusief partner FNRS
Worm&Co

Worm&Co maakt mestonderzoek écht makkelijk!