Rode bloedworm aantoonbaar door middel van bloedonderzoek?

Misschien heb jij het zelf wel meegemaakt. Je paard was niet helemaal fit en de dierenarts stelt voor een bloedonderzoek af te nemen. 

De uitslag van het bloedonderzoek is dat er rode bloedworm aanwezig is. Keurig wordt je paard behandeld maar de klachten zijn niet weg. Hieronder informatie over de waarde van bloedonderzoek op het gebied van kleine strongyliden (rode bloedworm).

Klinische studie

Door de aanwezigheid van hoge gehaltes (beta)globulines in het bloed van paarden wordt verondersteld dat dit een indicatie geeft van de hoeveelheid kleine strongyliden.

In een klinische studie is een test gedaan met 38 paarden, allen geïnfecteerd met kleine strongyliden. De paarden werden allen behandeld met verschillende ontwormingsmiddelen. Na de behandeling werden de bètaglobulines in het bloed opnieuw getoetst.

Het bleek dat er geen verschillen waren in de hoeveelheid bètaglobulines op de verschillende tijdstippen, voor en na behandeling.

Ook in de groep van dieren die werden behandeld met moxidectine, wat een afdodend effect heeft op de aanwezige ingekapselde larfjes, bleek er geen verlaging van de bètaglobulines fractie na behandeling.

Conclusie

Er wordt geconcludeerd dat de hoogte van de verschillende bloedeiwitten waaronder bètaglobuline geen indicatie geeft van de mogelijk kleine strongylide (bloedworm) besmetting bij een paard.

Als er een verhoogde bètaglobulines via bloedonderzoek wordt aangetoond KAN dit duiden op een rode bloedwormbesmetting, maar het kan ook een andere oorzaak hebben. Kijk goed naar je paard en de symptomen bespreek alle mogelijke opties met je dierenarts.

Heb je nog vragen? Stel ze gerust info@wormenco.nl

Bron: parasitologisch laboratorium

Onze partners

Categorie winnaar Horses Product van het Jaar
Categorie winnaar Horses Product van het Jaar
Preferred supplier HorseFitShop
Preferred supplier HorseFitShop
Exclusief partner FNRS
Exclusief partner FNRS
Worm&Co

Worm&Co maakt mestonderzoek écht makkelijk!