Klachten door behandeling moxidectine

In de Equest Pramox en Equest orale gel zit de werkzame stof moxidectine. Elk jaar komen er paardeneigenaren op de lijn dat hun paard klachten heeft na het toedienen van 1 van deze kuren.

Laten we voorop stellen dat de meeste paarden geen klachten hebben na het toedienen los van soms wat minder energie. Maar er zijn ook paarden die wel heftig reageren het is dan fijn te weten welke klachten je kan verwachten en wat je kan doen.

  • Suf/futloos Dunne
  • - Slecht en dunne ontlasting
  • -Niet of weinig eten/drinken
  • Koliekklachten (kan komen doordat de ingekapselde larven vrij komen en de darmwand penetreren.)

Over het algemeen zien we dat, na maximaal een week, de klachten zijn verdwenen. Houden de klachten langer dan een week of 1,5 aan of krijgt je paard koliek klachten, neem dan altijd contact op met de dierenarts.

Het komt voor dat sommige paarden heftig reageren op de werkzame stof moxidectine. Dit kan ontstaan, doordat de werkzame stof wordt opgeslagen in de vetcellen.

Als er te weinig vet aanwezig is, kan het de hersenbarrière passeren. Het is dan ook belangrijk niet over te doseren en het gewicht van je paard zo nauwkeurig mogelijk te berekenen. Wil jij weten hoe je het gewicht van je paard makkelijk kan bepalen? Bekijk dan onze video. https://bit.ly/3XtLYZv

Tip: geef de kuur overdag dan kan je paard bewegen en mocht je paard klachten krijgen dan kan je deze eerder signaleren.

Vergeet niet dat je paard een medicatie toegediend heeft gekregen. Wat extra ondersteuning door middel van een probiotica, vitaminekuur of ander supplement kunnen helpen de darmflora te herstellen.

Dit artikel is niet om je angst aan te praten maar wel om herkenning te creëren waardoor je minder zorgen hebt op het moment dat 1 van deze klachten voorkomt.

Onze partners

Categorie winnaar Horses Product van het Jaar
Categorie winnaar Horses Product van het Jaar
Preferred supplier HorseFitShop
Preferred supplier HorseFitShop
Exclusief partner FNRS
Exclusief partner FNRS
Worm&Co

Worm&Co maakt mestonderzoek écht makkelijk!