Mestonderzoek in de winter nuttig?

Tja, is een mestonderzoek in de winter nou nuttig of niet? Laten we voorop stellen dat een mestonderzoek altijd nuttig is ook in de winter. 

Er wordt vaak aangegeven dat een mestonderzoek in de winter niet zinvol zou zijn, omdat de "wormen" in slaapstand gaan en er daarom een "vals" negatieve uitslag ontstaat. Alleen de larven van de rode bloedworm heeft de bijzonder eigenschap zich in te kunnen kapselen. De overige maagdamwormen, zoals de spoelworm hebben deze eigenschap niet. De aanwezige (vrouwelijke) wormen van de aanwezige maagdarmwormen (dus ook de rode bloedworm) kunnen ook in de winter gewoon nog eitjes blijven leggen. We zien dan ook dat tijdens de "Nederlandse winter" de infectiedruk nog erg hoog ligt. Dit heeft mede te maken met paarden die de laatste jaren langer op de weides staan, maar door de "slechte" winters blijven de weides langer infectieus.

Frequent mestonderzoek zorgt dan ook voor een goede controle op het wormmanagement, daarom adviseren wij elke 2,5 a 3 maanden een controle moment. Op deze manier kun je de maagdarmwormen goed monitoren en ben je er op tijd bij mocht er een wormbesmetting aanwezig zijn. Ons standaard advies:

Als je in oktober al hebt behandeld met een breed spectrum moet je dan eind van het jaar nogmaals ontwormen? 

Nee hoor dat is niet nodig het advies is om dan, in plaats van nogmaals preventief te ontwormen, een mestmonster in te sturen eerste week van januari.

Waarom wordt er eenmalig preventief ontwormen geadviseerd?

Vaak wordt er geadviseerd om eenmaal per jaar preventief te ontwormen in verband met ingekapselde bloedworm, horzellarven en lintworm. Lees in onze blog waarom deze maagdarmwormen niet goed vindbaar zijn via mestonderzoek. Het advies om de eindejaarskuur pas toe te dienen na de eerste nachtvorst. Klanten van Worm&Co ontvangen altijd een eindejaarsadviesmail en een mail wanneer het beste moment is de kuur toe te dienen, mits nodig. Een onderzoek heeft uitgewezen dat door de "warme" winters de weides langer infectieus kunnen blijven. Infectieuze larven kunnen tot 3 maanden overleven op de weide, vooral bij lagere temperaturen. Bij matige tot strenge vorst worden de infectieuze larven gedood.

Zijn er ook alternatieven waardoor ik niet preventief hoef te ontwormen?

Ja, dit is zeker mogelijk en we zien elk jaar een groei van paardeneigenaren die ervoor kiezen niet preventief te ontwormen. Het belangrijkste is dat de keuze om niet preventief te ontwormen past bij de situatie. Als je structureel 3/4 keer per jaar mestonderzoek hebt laten uitvoeren en gebruik hebt gemaakt van de Equisal lintwormspeekseltest dan is het toedienen van de eenmalige preventieve ontworming niet altijd noodzakelijk. Bij Worm&Co wordt via het unieke online dossier, in overleg met de (parasitologisch) dierenarts, gekeken wat passend is bij jouw situatie en of preventief ontwormen wenselijk is.

Worm&Co ontzorgt. Klanten van Worm&Co ontvangen altijd een e-mail met een reminder. Mocht je nog vragen hebben laat het ons gerust weten info@wormenco.nl. 

Onze partners

Categorie winnaar Horses Product van het Jaar
Categorie winnaar Horses Product van het Jaar
Preferred supplier HorseFitShop
Preferred supplier HorseFitShop
Exclusief partner FNRS
Exclusief partner FNRS
Worm&Co

Worm&Co maakt mestonderzoek écht makkelijk!