Zandkoliek? Beter voorkomen dan genezen

Weer heerlijk de zon! Helaas zorgt de zon ook voor droogte, waardoor het gras minder hard groeit en de kans aanwezig is dat paarden meer zand opnemen. Uiteraard zijn paarden prima in staat zand af te voeren. Bij Worm&Co worden mestmonsters uiteraard ook altijd standaard getest op zand in de mest, maar het blijft een momentopname. Wij adviseren dan ook om af en toe zelf drie dagen achter elkaar te testen.

Testen op zand

Twijfel jij of jouw paard een teveel aan zand met zich meedraagt? Dit kun je heel simpel thuis testen. Kijk voor uitleg naar het filmpje van onze sponsorruiter Liset Dezijn.

LET OP: het is wel belangrijk om 3-4 dagen achter elkaar te testen om een goed beeld te krijgen van de zandwaarde.

Los drie normale mestballen op in water in een doorzichtig reservoir (handschoen, maatbeker). Mestballen mogen niet in het zand hebben gelegen. Het is mogelijk met zowel koud als warm water te vullen. Met warm water lost het sneller op. Het zand zakt naar de vingertoppen of bodem.

Als er na een half uur meer dan een theelepel op de bodem ligt, dan is de kans aanwezig dat de hoeveelheid zand in de darmen tot verstopping en koliek kan leiden. Om een goed beeld te krijgen, is het advies om dit meerdere dagen achter elkaar te doen, omdat zand niet steeds met de mest wordt uitgescheiden.

Zand eten uit verveling of bij gebrek aan hooi of gras

Zand eten kan voortkomen uit verveling of bij gebrek aan hooi of gras. Heel soms eet een paard zand doordat hij een grotere behoefte aan mineralen heeft (lagere weerstand of verharen). Het kan ook zijn dat het gras op de weide zo kort is dat zelfs de wortels opgegeten worden. Op die manier gaat het ongemerkt. In andere gevallen gaat het om kopieergedrag van een gewoonte die hij heeft opgepikt bij soortgenoten die in de wei stonden.

Als het aankomt op zandkoliek, kun je beter voorkomen dan genezen. Zandkoliek ontstaat door inname van elk soort zand, dus het is verstandig je paard geen hooi of kuilgras vanaf de grond te voeren. Je kunt beter een hooinet of slowfeeder ophangen. Er zijn slowfeeders op de markt die het knoeien van hooi op de grond zoveel mogelijk beperken. Tevens kun je ervoor kiezen je paard een graasmasker aan te doen, op deze manier kan hij niet van het zand eten.

Een extra tip is het plaatsen van een rubbermat onder de hooiruif of slowfeeder. Die kun je eens in de zoveel tijd schoonvegen.

Uit onderzoek blijkt dat dagelijkse inname van vers, groen gras ervoor zorgt dat eventueel zand uit de darmen wegspoelt. Ook beweging blijkt goed te zijn.

Psylliumzaad voeren

Naast beweging en weidegang worden ook vaak producten met psylliumzaad gevoerd om overtollig zand uit de darmen af te voeren. Deze zaden kunnen grote hoeveelheden water opnemen. Zodra psyllium het spijsverteringskanaal binnenkomt, neemt het vijf keer in volume toe. De geleiachtige stof die daardoor ontstaat, zorgt ervoor dat het zand wordt afgevoerd. Psylliumzaad geef je een week lang door het voer. Sommige mensen geven het eens per maand, maar dan bestaat de kans dat de werking ervan vermindert.

Doe het zaad niet door de slobber, want dan wordt het een plakkerig goedje. Het moet pas plakkerig worden als het in het spijsverteringskanaal is. Zorg ervoor dat je paard 24/7 de beschikking heeft over vers water. Water is cruciaal voor de gezondheid van je paard en vooral belangrijk wanneer je een product voert op basis van psylliumzaad.

Symptomen zandkoliek

Een paard met zandkoliek geeft verschillende symptomen.

  • Schrapen
  • Sloomheid
  • Naar de buik kijken
  • Niet willen eten
  • Rollen, liggen, opstaan daarbij duidelijke pijn
  • Temperatuursverhoging
  • Dunnere ontlasting of juist erg vaste mestballen

Wat moet ik doen als mijn paard zandkoliek heeft?

Mocht je denken dat jouw paard last heeft van zandkoliek, wacht dan niet te lang af en bel direct met je dierenarts. Zand kan namelijk een volledige verstopping veroorzaken of zelfs een draaiing of verplaatsing van de dikke darm tot gevolg hebben.

Vragen? Laat het ons gerust weten via info@wormenco.nl.

Onze partners

Categorie winnaar Horses Product van het Jaar
Categorie winnaar Horses Product van het Jaar
Preferred supplier HorseFitShop
Preferred supplier HorseFitShop
Exclusief partner FNRS
Exclusief partner FNRS
Worm&Co

Worm&Co maakt mestonderzoek écht makkelijk!