Welke wormen zijn te vinden door middel van mestonderzoek?

Niet alle wormen zijn te vinden door middel van mestonderzoek. We omschrijven in deze blog welke maagdarmwormen wel of niet vindbaar zijn of voor welke maagdarmwormen aanvullende onderzoeken is gewenst.

De rode bloedworm: is de meest voorkomende maagdarmworm in Nederland. De kleine en grote rode bloedworm zijn in eitjes niet van elkaar te onderscheiden maar wel zeer goed vindbaar dmv mestonderzoek. Het is belangrijk om elke 2,5 maand een mestonderzoek te laten doen om zo de cyclus goed te kunnen volgen.

Spoelworm: is over het algemeen een echte jongen paarden worm en in de basis goed te vinden. Echter adviseren wij bij jonge paarden die niet in een veilige omgeving staan (veel wisseling of mest wordt niet verwijderd) een aanvullend uitgebreid spoelwormonderzoek te laten doen. 

Veulenworm: goed vindbaar door middel van mestonderzoek.

Lintworm: wij zien soms lintwormafscheiding terug komen in een mestonderzoek echter is dit meer uitzondering dan regel. Wil je zeker weten dat je paard geen lintwormbesmetting met zich mee draagt maak dan gebruik van de Equisal lintwormtest.

Horzellarven: de horzel legt zijn eitjes aan de buitenkant van het paard en zien we niet terug via mestonderzoek. Je kan er voor kiezen om eind van het jaar je paard eenmalig preventief te ontwormen echter besef je wel dat gezonde paarden prima in staat zijn de horzellarf zelf af te stoten. Het belangrijkste is om de horzeleitjes zoveel mogelijk te verwijderen.Zware besmettingen zijn uitzonderingen. 

Aarsmade: aarsmade legt de eitjes aan de buitenkant van de aars. Aarsmade zien we net als lintworm zeldzaam terug door middel van een regulier mestonderzoek. Mocht er een vermoeden echt zijn van een aarsmade besmetting dan is het mogelijk hier een aanvullend onderzoek op uit te laten voeren.

Longworm en leverbot: kunnen kunnen door middel van een mestonderzoek betrouwbaar worden vastgesteld echter is dit een andere methode dan een regulier mestonderzoek en daarom een aanvullend onderzoek.

Habronemiasis: (summersores) is vindbaar via mestonderzoek maar niet betrouwbaar genoeg om te stellen dat als de uitslag negatief is op dat moment de maagworm niet aanwezig is. 

Wil je meer weten over maagdarmwormen. Klik hier

Onze partners

Categorie winnaar Horses Product van het Jaar
Categorie winnaar Horses Product van het Jaar
Preferred supplier HorseFitShop
Preferred supplier HorseFitShop
Exclusief partner FNRS
Exclusief partner FNRS
Worm&Co

Worm&Co maakt mestonderzoek écht makkelijk!