Wormresistentie alarm!

Wormresistentie wordt nog vaak onderschat en dit komt meestal omdat paardeneigenaren denken: het valt wel mee of dat gaat mij niet gebeuren. Zolang het ons niet raakt denken we dat het wel meevalt. 

Afgelopen maanden is het aantal paarden met een aarsmade besmetting fors gestegen ten opzichte van andere jaren. Waarom? Omdat aarsmade super besmettelijk is, maar de aarsmade resistentie heeft opgebouwd tegen elke werkzame stof en een optimale behandeling dus niet meer mogelijk is. Gelukkig is de aarsmade relatief onschuldig en is behandeling ook niet altijd nodig. Door de omgeving en de aars goed schoon te houden, kan je een besmetting terugdringen. Mocht je paard klachten krijgen, ondanks alle maatregelen, dan kan er een behandeling worden voorgeschreven die de klachten af laat nemen. Aarsmade-eitjes zijn super besmettelijk mede omdat de eitjes plakkerig zijn. Dus als jouw paard ergens schuurt en een ander paard schuurt daar ook dan kan het zijn dat het andere paard ook een besmetting oploopt. Dus de omgeving en aars goed schoon houden is echt een must om een eventuele besmetting tegen te gaan.

Helaas zien we ook bij andere maagdarmwormen al resistentie tegen verschillende werkzame stoffen. Zo is het behandelen van bloedworm alleen nog mogelijk met moxidectine en ivermectine (2 van de 5 werkzame stoffen).Ook de duur van de werking neemt af. Waar voorheen na het geven van een Equest pramox (modidectine/praziquantel) je na 3 maanden weer kon testen zien we nu na 8 weken alweer wormeitjes. Bij een behandeling met ivermectine was dit 8 weken maar helaas zien we ook hier na 4 weken alweer wormeitjes.

Het voorkomen van resistentie is dan ook een must om te zorgen dat we onze paarden nog kunnen blijven behandelen bij een besmetting. Ken jij paardeneigenaren die nog geen mestonderzoek doen? Laat ze dan contact met ons opnemen zodat wij uitleg kunnen geven wat de gevolgen zijn van standaard ontwormen. Alleen samen kunnen we wormresistentie tegen gaan! Meer info? Neem gerust contact met ons op info@wormenco.nl

Mestonderzoek bestellen? Klik dan hier

Onze partners

Categorie winnaar Horses Product van het Jaar
Categorie winnaar Horses Product van het Jaar
Preferred supplier HorseFitShop
Preferred supplier HorseFitShop
Exclusief partner FNRS
Exclusief partner FNRS
Worm&Co

Worm&Co maakt mestonderzoek écht makkelijk!