Controleer jij jouw paard regelmatig op teken?

De teek kan ziektes overbrengen, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Lyme. In Nederland is de Ixodes ricinus de meest voorkomende teek en kan op alle zoogdieren voorkomen. Het is echter zo dat niet alle teken de ziekte van Lyme met zich meedragen.

Teken klimmen tussen maart en oktober in grasstengels of struikgewas en laten zich op een passerende gastheer vallen, bijvoorbeeld tijdens een buitenrit of wanneer paarden in een weide met lang gras lopen. Het is vooral belangrijk om een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe langer ze op het paard aanwezig zijn, hoe groter de kans op overdracht van een infectie. Gebruik hiervoor een speciale tekentang of tekenpincet.

Het is raadzaam om elke dag even te controleren of er teken aanwezig zijn. Vooral na een buitenrit is het verstandig om een paar uur na de rit je paard even na te lopen.

Kijk voor meer informatie ook op 

www.paardenarts.nl/kennisbank/teken/

Wil je een tekentang bestellen? Ga naar 

www.horsefitshop.nl

Hellen Van De Graaf: "Er zijn wel degelijk middelen op de markt die perfect werken. Ik werk voor defensie en daar geven wij middelen mee met permethrine (vroeger DEET). Ikzelf gebruik dat ook voor mijn paard en vooral op warme plekken gaan teken het liefst zitten, zoals de schaamstreek, liezen en oksels. Als je deze plekken ermee inspuit of insmeert, heb je er minder last van. Ikzelf gebruik nu voor mijn paard Biokill, wat je in een wat grotere verpakking kunt krijgen. Het is ideaal tegen heel veel ongedierte, ook tegen luizen, en je kunt zelfs de omgeving ermee inspuiten, waardoor je bijvoorbeeld een stal vrij kunt maken van ongedierte. Veel kippenhouders kennen het vanwege bloedluizen. Het is een veilig middel, ook voor je dier. Ik gebruik het al vijf jaar voor mijn paard en we leven allebei nog."

 

Onze partners

Categorie winnaar Horses Product van het Jaar
Categorie winnaar Horses Product van het Jaar
Preferred supplier HorseFitShop
Preferred supplier HorseFitShop
Exclusief partner FNRS
Exclusief partner FNRS
Worm&Co

Worm&Co maakt mestonderzoek écht makkelijk!