Equisal lintwormtest een goed alternatief!

Voor wie? Voor alle paarden kan je gebruik maken van de Equisal speekseltest

Wat is de Equisal lintwormtest? De EquiSal Lintworm test is een innovatieve test op speeksel, die aantoont of uw paard een schadelijke lintworminfectie heeft.  De test is gebruiksvriendelijk. Het speeksel kan de paardeneigenaar zelf afnemen met de bijgeleverde swab, die verkleurd zodra voldoende speeksel is afgenomen.

Wat wordt er getest? De EquiSal Lintworm test meet de hoeveelheid specifieke antilichamen tegen lintworm. De test bestaat uit 3 onderdelen (zgn. ELISA’s) waarbij gecorrigeerd wordt voor de speekselproductie en het rantsoen van het betreffende paard.

Waarom kiezen voor de Equisal? Door gebruik te maken van de Equisal speekseltest kan je een lintwormbesmetting uitsluiten en hoef je niet meer preventief te ontwormen tegen lintworm. Hierdoor krijgt je paard geen onnodige medicatie binnen waardoor je de weerstand niet aantast  en voorkom je wormresistentie

Hoeveel paarden hebben nu een schadelijke lintworminfectie?
De eerste resultaten met de EquiSal Lintworm test laten zien dat rond 30% van de geteste paarden behandeld moeten worden. Dit betekent ook dat 70% van de paarden die anders een standaard lintworm behandeling ("blinde behandeling") zouden hebben gekregen deze eigenlijk niet nodig hadden. De EquiSal test is ook op een stoeterij getest,  waar al regelmatig mestonderzoeken werden uitgevoerd. Hier bleek slechts 12% van de paarden een schadelijke lintworminfectie bij zich te dragen,1 op de 8. Dat betekent dus dat veel paarden worden behandeld die niet behandeld hadden hoeven worden. 

Wanneer wel behandelen? Als de test positief is. Het is bekend dat een lintworminfectie met meer dan 20 lintwormen ziekte verwekkend zijn, er is echter geen bewijs dat lagere lintworminfecties niet behandeld hoeven worden.  Daarom wordt op dit moment geadviseerd om bij elke lintworm besmetting te behandelen.

Waarom niet gewoon via mestonderzoek? Doordat lintwormen de eitjes in pakketjes afzetten is mestonderzoek niet geschikt voor het aantonen van lintwormen. Soms vinden we lintwormeitjes met regulier mestonderzoek, maar dit zijn eigenlijk toevaltreffers. Het enige dat je dan mag concluderen is dat het paard lintwormen heeft. Aan de andere kant geldt, dat als er geen eitjes te zien zijn in de mest we niet kunnen stellen dat het paard geen lintwormen heeft. Doordat de lintworm de eitjes in pakketjes uitscheidt, is er ook geen verband tussen eventueel gevonden lintwormeitjes en de ernst van de lintworminfectie. Zoals dat wel het geval is met de andere maagdarmwormen.

Waar moet je op letten bij het afnemen van de test?  De test is gebruiksvriendelijk en goed zelf te verzamelen. Het is belangrijk dat het paard tenminste een half uur voordat het speekselmonster wordt afgenomen niets eet of drinkt en geen arbeid verrichten. Het is tevens belangrijk dat het paard voorafgaande aan de test 4 maanden niet behandeld is voor een lintwormbesmetting.

Hoe vaak moet je de test uitvoeren? Ons advies om 2 maal per jaar te testen voor lintworm. De beste tijden hiervoor zijn eind herfst en eind winter/begin lente. Uiteraard kan je het gehele jaar door gebruik maken van de test.

Hoe lang te bewaren? De speciale bewaarvloeistof is samen met een humaan diagnostisch laboratorium, gespecialiseerd in speekseltesten, ontwikkeld. De stabiliteit van de bewaarvloeistof is uitvoerig getest. De speekselmonsters kunnen dan ook zonder problemen met de post naar het laboratorium verstuurd worden. Het speekselmonster is tenminste 3 weken stabiel in de bewaarvloeistof.

Bestel de Equisal lintwormtest via: https://www.wormenco.nl/shop/19/equisal-speeksel-lintwormtest

Onze partners

Categorie winnaar Horses Product van het Jaar
Categorie winnaar Horses Product van het Jaar
Preferred supplier HorseFitShop
Preferred supplier HorseFitShop
Exclusief partner FNRS
Exclusief partner FNRS
Worm&Co

Worm&Co maakt mestonderzoek écht makkelijk!