Wat is een wormaneurysma?

Heeft jouw paard al een tijdje vage klachten maar is het mestonderzoek steeds negatief? 

Een wormaneurysma komt in de praktijk met enige regelmaat voor, maar wordt helaas niet altijd herkend. 

Wat is een wormaneurysma

De larven van de wormen (het gaat hierbij om de rode bloedworm) worden door het paard opgenomen. Eenmaal in het paard migreert de larve in de darmwand en kan daar ontwikkelen tot volwassen worm, welke weer eitjes leggen die er via de mest uit komen. Dit is een normaal proces en geen probleem als er een goed wormmanagement wordt gehanteerd. 

Helaas gaan de larven door de darmwand heen en komen op deze manier in de bloedvaten die verbonden zijn met de darmen en kunnen zelfs zo ver gaan dat ze in de grote bloedvaten komen. Als de larven dan weer in rust gaan om volwassen te kunnen worden, gaan ze i.p.v in de darmwand nu in de vaatwand zitten, waardoor de vaatwanden ge├»rriteerd en ontstoken kunnen raken. Zo'n samenklontering van larven in de vaatwand zorgt ervoor dat de vaatwand zwakker wordt en uitstulpt. Dit is wat een aneurysma genoemd wordt. 

Klachten

Als je paard lange tijd vage terugkerende klachten heeft dan kan het zijn dat het een wormaneurysma betreft. 

  • Terugkerende koliek
  • Bloedarmoede
  • Doffe vacht
  • Afvallen ondanks voldoende eten
  • Slecht eten en drinken
  • Snel moe (waardoor je kan denken dat je paard lui is)

Het kan zijn dat een mestonderzoek negatief is, maar je paard wel bovenstaande klachten heeft. 

Diagnose

De diagnose kan gesteld worden door middel van een echo, waarop de wormaneurysma in beeld gebracht kan worden (eventueel aangevuld met een bloedtest). Het is belangrijk de diagnose en behandelplan op te laten stellen door een dierenarts. 

Bron van dit goed geschreven artikel is Iris Buddenberg paardenosteopathie EDO en IREO www.irequineosteo.org

Onze partners

Categorie winnaar Horses Product van het Jaar
Categorie winnaar Horses Product van het Jaar
Preferred supplier HorseFitShop
Preferred supplier HorseFitShop
Exclusief partner FNRS
Exclusief partner FNRS
Worm&Co

Worm&Co maakt mestonderzoek écht makkelijk!