Slepen van de weide ja of nee?
De vraag of het slepen van een weide verstandig is, komt regelmatig bij onze klanten naar voren. In dit artikel delen we een praktijkvoorbeeld en inzichten om de juiste beslissing te kunnen nemen. We bespreken de effecten van het slepen op wormbesmettingen en geven advies over het uitrijden van paardenmest op het land. Wij krijgen vaak de vraag of het slepen van een weide verstandig is.
Uit de praktijk:
Vorig jaar belde er een bezorgde stal-eigenaar omdat er veel paarden op stal waren met een terugkerende rode bloedwormbesmetting. De stalhouder snapte niet hoe dit kon, want ze dacht dat ze er alles aan deed om preventief te werken. Na wat doorvragen gaf de stalhouder aan dat ze de weide elke week sleepte maar de mest niet uit het land verwijderden. Een "specialist" had gezegd dat hierdoor de larven dood zouden gaan doordat je de mestbal uit elkaar haalt. Wij hebben de stalhouder geadviseerd om te stoppen met slepen. Inmiddels zijn we 1,5 jaar verder en is de besmettingsgraad met 82 procent gedaald.
Hoe werkt het?
Wormlarven gaan dood door hoge temperaturen in combinatie met droogte. In Nederland is het veelal niet droog genoeg om de infectie te doden. Slepen kan alleen als er daarna een lange en droge periode volgt. In Nederland weet je dat eigenlijk nooit. Ons advies: neem geen risico. De mestballen uit het land verwijderen is de beste methode om (her)besmetting te voorkomen! Het laatste wat je wilt is dat een besmette mestbal over het land wordt verspreid en hierdoor andere paarden of je eigen paard wordt geïnfecteerd. Mocht je slepen om daarna het weiland te gebruiken voor ruwvoerwinning of het weiland langere periode niet voor paarden gebruiken, dan is slepen geen enkel probleem.
Wanneer kan je de paarden weer op het land zetten na het slepen?
Helaas kunnen we dit moeilijk zeggen. Dit is sterk afhankelijk van weersinvloeden. Wat wel een feit is, is dat een strenge winter met strenge vorst ervoor zorgt dat de eventuele aanwezige wormlarven worden gedood. Uitrijden van paardenmest over het land:
In principe kan je de paardenmest uitrijden over het land, mits de mest voldoende verteerd of gecomposteerd is. Als de mest een zomer op een mestbult heeft gelegen, geeft dit voldoende garantie dat de eitjes en larven zijn gedood. Om larven en eitjes in de mest te doden, moet de mest voldoende lang op de mestbult hebben gelegen. Door het broeieffect kan de temperatuur binnen de mestbult oplopen tot wel 60 graden, en bij 50 graden is alles binnen een uur dood. De temperatuur is voldoende om alle wormstadia te doden. Let wel op met de randen van de mestbult, hier verloopt het composteren langzamer. Halverwege de zomer is het advies om de mesthoop een keer om te zetten. De buitenkant komt binnen en andersom. In de winter gaat de compostering veel langzamer.
Bron: Veterinair Laboratorium