Hoe lees ik de uitslag?

Storm mestonderzoek raast door Worm&Co en daarbij krijgen wij met regelmaat de vraag: hoe lees ik de uitslag?

Een mestonderzoek alleen bepaalt niet of een paard behandeling nodig heeft. De vragenlijst, gezondheid en leeftijd van het paard, seizoensdruk en aanwezige dossier zijn mede bepalend of behandeling gewenst is. Mestonderzoek is maatwerk, daarom altijd het advies om de vragenlijst in te vullen, ook als je paard negatief of licht positief test.

Positief: dit betekent dat er wormeitjes van een bepaalde maag-darmworm zijn aangetroffen en dat behandeling gewenst is. Welke behandeling is afhankelijk van verschillende factoren. Daarom het verzoek, mocht je de vragenlijst via de link nog niet hebben ingevuld, deze in te vullen. Je ontvangt daarna een adviesmail.

Positief optioneel behandelen: Dit betekent dat er wormeitjes van een bepaalde maagdarmworm zijn aangetroffen, maar dat er wordt gekeken op basis van de vragenlijst of behandeling gewenst is. Een paard dat gezond en fit is zal geen behandeling nodig hebben, maar een paard met maag-darmworm-gerelateerde klachten zou het kunnen zijn dat behandeling wel gewenst is.

Negatief: Op het moment van onderzoek zijn er geen wormeitjes aangetroffen en is in de basis behandeling niet nodig. Echter, het mestonderzoek is niet alleen leidend, daarom altijd het advies, ook bij een negatieve uitslag, de vragenlijst in te vullen.

Belangrijk om te weten is dat alle paarden wormen met zich meedragen die eitjes uitscheiden en dat ze prima in staat zijn een eigen weerstand op te bouwen. Dit is volkomen normaal en een natuurlijk proces wat je alleen wil verstoren als dit ook echt nodig is. 

 

Onze partners

Categorie winnaar Horses Product van het Jaar
Categorie winnaar Horses Product van het Jaar
Preferred supplier HorseFitShop
Preferred supplier HorseFitShop
Exclusief partner FNRS
Exclusief partner FNRS
Worm&Co

Worm&Co maakt mestonderzoek écht makkelijk!