Casus uit de praktijk: Nekwormen

Wij zijn de trotse eigenaar van onze Lusitano ruin, Zartouche. Vorige zomer, in 2023, merkten we voor het eerst dat hij sterker reageerde op vliegen op het land, iets wat we nog niet eerder hadden opgemerkt. Na de zomer ontwikkelden zich ernstige jeuk en bultjes op zijn rechterschouder, die ook kale plekken vertoonden en openbarstten. We hebben geprobeerd dit te behandelen met crèmes en poeders, maar het probleem leek maar niet te verdwijnen.

Facebook bericht over nekwormen

Toen kwamen we via Facebook het verhaal over "nekwormen" tegen, gepost door Worm&Co. Dit intrigeerde ons, aangezien er weinig bekend was over dit fenomeen. We hebben deze informatie aan onze dierenarts voorgelegd en gevraagd of zij konden testen of dit het geval was. Het antwoord was dat het fenomeen nog niet goed bekend was en bevestigd moest worden. We kregen twee opties voorgelegd: het nemen van biopten om te zien of het om "nekwormen" ging, of behandeling met Ivermectine.

Behandeling

Het nadeel van biopten was dat ze op verschillende plekken willekeurig moesten worden genomen, omdat de exacte locatie onbekend was. Daarom hebben we in overleg met onze dierenarts besloten om de Ivermectine-injectie te geven. Na slechts één week werd de jeuk aanzienlijk minder, na twee weken nog minder en na vier weken was de jeuk verdwenen en verdwenen ook de bultjes en plekken.

Na vier weken kwamen de jeuk en bultjes echter terug, dus besloten we opnieuw de Ivermectine-injectie te geven en nog eens 4 tot 6 weken te wachten. Gelukkig werkte deze behandeling en na nog eens 4 tot 6 weken is alle jeuk verdwenen en zijn ook de bultjes en plekken volledig weggetrokken.

We zullen moeten afwachten en hopen dat de symptomen wegblijven, omdat als Zartouche besmet is geraakt met de "nekworm" door de besmette knutjes, de symptomen kunnen terugkeren. Als dit het geval is, zullen we opnieuw overleggen met onze dierenarts voor verdere behandeling.

Dankbaar voor Worm&Co

Na dit alles hebben we contact opgenomen met Worm&Co, omdat hun informatie ons heeft geholpen om snel en effectief te handelen in overleg met onze dierenarts. We willen hen bedanken voor hun waardevolle informatie en kijken uit naar verdere samenwerking." 

 

Onze partners

Categorie winnaar Horses Product van het Jaar
Categorie winnaar Horses Product van het Jaar
Preferred supplier HorseFitShop
Preferred supplier HorseFitShop
Exclusief partner FNRS
Exclusief partner FNRS
Worm&Co

Worm&Co maakt mestonderzoek écht makkelijk!